Obiective Turistice

Ziua 1: Brasov - Rupea


Biserica Fortificata din Hărman - KM 9
Descriere: Biserica evanghelică fortificată din Hărman, comuna Hărman, judeţul Braşov, a fost construită în secolul XIII pe baza unei vechi bazilici romane datată din secolul al XII-lea. Ansamblul bisericii evanghelice fortificate este monument istoric.

Link: mai multe detalii pe wikipedia.org.

Credit foto: Peter Lengyel

Biserica Evanghelica din Bod - KM 16,5
Descriere: Biserica evanghelica din Bod este declarata monument istoric, purtind hramul Sf. Nicolae. Vechea basilica a fost construita in jurul anului 1300 si restaurata la 1710. In 26 octombrie 1802 s-a prabusit in urma unui cutremur foarte puternic. S-au pastrat doar unele resturi ale bisericii vechi cum ar fi portalul romanic si bolta gotica a turnului. La fel si turnul clopotnita s-a prabusit tot la un cuntrmur in anul 1790 si s-a reconstruit in 1799 in forma lui actuala. Din turnul vechi a ramas doar fundatia si primul etaj. Obiectul cel mai insemnat din punct de vedere istoric este cristelnita din piatra in forma de potir datind din anul 1491. In cor se afla patru covoare anatolice din secolele XVII-XVIII.

Link: mai multe detalii pe bogdanbalaban.ro

Credit foto: Ghid Video Turistic

Izvor apa potabila - KM 29,5 (dupa Hăghig)
Descriere: Aproape ati ajuns la kilometrul 30. Aici va puteti reface rezerva de apa. Mai e ceva de mers pana la punctul de alimentare.

Credit foto: Epic Bike Ride

Lacul de smarald si coloane de bazalt de la Racos

Coloanele de bazalt din Racoş reprezintă una dintre cele mai frumoase obiective turistice din Transilvania, fiind un adevărat spectacol natural. Coloanele de bazalt au o inălţime cuprinsa intre 10 si 15 metri, s-au format ca urmare a racirii rapide a lavei vulcanice si au peste un milion si jumatate de ani.

In cadrul complexului de cariere de bazalt de la Racos se afla si cariera Brazi, in care, cu timpul, s-a format un lac. Excavatia uriasa in forma ovala are intre 200 si 400 de metri diamentru.
Sursa: WebTV Brasov


Vulcanul stins din Racos

La Racos au avut loc cele mai recente activitati vulcanice de pe teritoriul tarii noastre. Recente, vorbind la scara geologica. Adica in Cuaternar, adica acum aprox. 10 mii de ani, poate mai putin, in zona au existat vulcani, care la Racos au lasat urme atat de vizibile incat ai zice au au erupt in urma cu cativa ani.

Sursa: Hai La Bord!


Castelul Bethlen

Castelul Bethlen atestat din 1636, este o construcție medievală aflată în Racoș, Brașov. Ansamblul castelului este clasat ca monument istoric. În prezent, accesul în interiorul edificiului se face pe scări de lemm.

Sursa: bimturism.ro


Cetatea Rupea

Cetatea Rupea este unul dintre cele mai vechi vestigii arheologice de pe teritoriul României, primele semne de așezări omenești datând din paleotic si neoliticul timpuriu (5.500-3.500 î.H.). Prima atestare documentară datează din anul 1324 când sașii răsculați împotriva regelui Carol Robert, al Ungariei s-au refugiat în interiorul cetății, Castrum Kuholm.

Sursa foto: blogdecalatorii.ro


Ziua 2 – Rupea – Viscri – Sighisoara 

Viscri

Retras de la drumul mare ce leagă Brașovul de Sighișoara, satul Viscri adăpostește una dintre cele mai spectaculoase biserici fortificate săsești, de altfel fiind una din cele 6 înscrise în patrimoniul mondial UNESCO. Particularitățile așezării au atras atenția și bunăvoința Mihai Eminescu Trust, o fundație patronată de însuși Prințul Charles, care a renovat biserica și câteva case din localitate redându-le ceva din strălucirea inițială.
Mai multe detalii aici.

Sursa foto: calatorim.ro


Mesendorf

Satul Mesendorf este situat în valea unor dealuri pline de fâneţe, păşuni şi păduri din zona Rupea, la circa 30 km de Sighisoara. Peisajul şi atmosfera locului te cuceresc treptat, pe măsură ce urci pe strada pietruită ce-şi face loc printre şirurile de case săseşti, vechi de mai bine de 100 de ani şi străjuite de peri înalţi cu pere din acelea mari, galbene şi zemoase. Biserica-cetate din Meşendorf a fost construită în secolul al XIV lea, în stilul goticului timpuriu. Începând din anul 2004, Fundaţia „Mihai Eminescu” a desfăşurat mai multe lucrări de consolidare a pereţilor interiori şi exteriori ai bisericii, ai turnurilor, precum şi la acoperiş.


 

Ziua 3 – Sighisoara – Colinele Trasilvania – Darlos

Rezervatia de stejari de la Breite

Legătura platoului Breite cu oraşul Sighişoara a fost dintotdeauna foarte strânsă, acesta oferind sighişorenilor un spaţiu unde puteau să-şi pască turmele de porci şi bovine, necesarul de lemn pentru construcţii, dar şi un loc de recreere şi petrecere a timpului liber. Cei mai batrani stejari din rezervatie sunt de pe vremea lui Mircea cel Batran.

Mai multe detalii:
Rezervatia Breite


Conacul Apafi

Povestea Conacului Apafi incepe acum cateva secole, cand princepele Mihaly Apafi, guvernator in Transilvania, construieste la Malancrav, impreuna cu sotia sa, Clara, un conac, ca resedinta de familie. Istoria insa arunca anatema asupra nobililor din Transilvania si de atunci incepe si declinul resedintei Apafi. Dupa ce ajunge pe mainile unui taran sarac, conacul este vandut in 1920 bisericii si comunitatii luterane din sat. Din anul 1947, conacul a fost confiscat abuziv de comunisti si folosit drept camin cultural pana in decembrie 1989.

Mai multe detalii:
InfoSighisoara.ro
RomaniabyHeart.ro

Castelul Cris-Bethlen

Reşedinţa, ale cărei prime etape de construcţie datează probabil din secolul al XV-lea, este unul dintre cele mai frumoase exemple de arhitectură de locuire şi apărare din perioada Renaşterii, prezent astăzi în România.

Mai multe detalii despre castelul Cris-Bethlen


Satul Malancrav

Acest loc pitoresc este atestat din anul 1305. Aici, inca se mai pastreaza anumite mestesuguri practicate dupa tehnici traditionale: impletituri de nuiele, tesatorie si broderie, modelarea lutului, cioplirea manuala a lemnului.

Mai multe detalii despre Malancrav


Biserica fortificata din Biertan

Biserica evanghelică fortificată din Biertan, județul Sibiu, a fost construită în secolul al XII-lea. Complexul arhitectural medieval este alcătuit din biserica și centura de fortificații, fiind amplasat în centrul așezării, pe un deal. Biserica de tip hală, ocupa partea centrală a complexului, fiind construită între anii 1490 și 1520 în stilul gotic târziu, fiind ultima din Transilvania înălțată în acest stil.

Pentru mai multe detalii:
Călătoriile Ioanei
Wikipedia


Ziua 4 – Darlos – Medias – Sibiu

Orasul Medias

Mediaș este un municipiu și al doilea oraș ca mărime din județul Sibiu, Transilvania, România. Are o populație de 63.203 locuitori (martie 2002). Orasul are o vechime de peste 7 secole, fiind mentionat pentru prima data, intr-un document istoric in anul 1267, astfel fiind unul din cele mai vechi orase ale Romaniei.

Pentru mai multe detalii:
Wikipedia

 


Biserica evanghelica fortificata din Bazna

Pentru mai multe detalii:
Wikipedia
amfostacolo.ro

Sursa foto: peterlengyel.wordpress.com


Cetatea de Balta

Cetatea de Balta a fost atestată documentar în anul 1197 sub numele de Cuculiensis castri. Principalele obiective fiind:

  • O fortăreață (cetate) din secolul I î.Hr., azi ruinată. Amplasată pe o terasă a Târnavei, înconjurată de bălți și de mlaștini (de aici numele de „Cetatea de Baltă”).
  • Biserica Reformată-Calvină din secolul XIII-XV, inițial Romano-Catolică. Pe peretele exterior al turnului se găsește o celebră ilustrație cu un cap de tătar.
  • Castelul Bethlen-Haller, construit în stilul Renașterii franceze din secolul al XVII-lea (1615-1624); plan patrulater cu turnuri de colț circulare, fără rol defensiv. Dispoziția generală de ansamblu reproduce în mic corpul central al castelului Chambord din Franța. Remaniat în secolul al XVIII-lea (1769-1773), cu o poartă în stil baroc.

Sursa foto: zborpestetransilvania.ro


Orasul Sibiu

Sibiu este reședința de județ și cel mai mare municipiu al județului Sibiu, România. Sibiul este un important centru cultural și economic din sudul Transilvaniei.

Cele mai importante obiective turistice sunt cuprinse in perimetrul Piata Mare, Piata Mica, Piata Huet, Pasajul Scarilor si Strada Cetatii.

Pentru mai multe detalii:
Wikipedia